U Osnovnoj se školi Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, 1. i 2. 12. proveo prekogranični projekt pod nazivom ”CMS together II – Odrastajmo zajedno uz kulturu, glazbu i sport”, a koji se realizira s prijateljskom školom OŠ Kitaibel Pal iz mađarskog grada Harkanya.
Riječ je o projektu u kojem sudjeluje 50 učenika, ukupne vrijednosti 166.978€, a trajanje mu je do kraja tekuće godine, odnosno do 31. prosinca 2022. Naglasimo i to, kako je druženje posljednji segment u projektu, a riječ je o kulturnom susretu.

Uvodno je učenike, učitelje i goste, pozdravila ravnateljica orahovačke Osnovne škole Maja Škraba, rekavši kako joj je neizmjerno drago još jednom ugostiti dugogodišnje prijatelje iz Mađarske:
Prijateljstvo naših škola neprekidno traje punih 37 godina i neizmjerno nam je drago da ste i danas u našoj školi. Ovaj kulturni susret osmislili smo tako da bi vam što bolje prezentirali i upoznali vas s parkovima prirode i našom kulturom. Kao što sam na ranijim susretima spominjala, sve ono što naučimo i iskusimo u međusobnom druženju, zapravo nas i obogaćuje i uči nečemu novom. Nadam se da će te se u Orahovici osjećati ugodno i da će te iz nje ponijeti lijepe uspomene za cijeli život, rekla je ravnateljica Škraba.

Potom se obratila zamjenica ravnateljice mađarske Osnovne škole Koza Zoltane:
Zahvaljujemo se organizatorima, a ponajviše našim današnjim domaćinima. Uvjerena sam kako ćemo naredna dva dana u Orahovici provesti kao i uvijek, ugodno i kvalitetno, te da ćemo se obogatiti znanjem, rekla je zamjenica ravnateljice.

Nakon uvodnih pozdrava, učenici i njihovi učitelji, projektni dan nastavljen je sa istraživačkim aktivnostima. U poslijepodnevnim satima svi zajedno obišli su i posjetiti sve znamenitosti grada Orahovice, a u 18 stati uprizorena je Legenda o Ružici, koju će izvesti članovi udruge Red vitezova Ružice grada.
Drugi dan su učenici, odnosno sudionici projekta CMS together II, proveli u Noskovcima, a gdje su posjetili Posjetiteljski centar “Dravska priča”.